快捷導航
搜索
查看: 2154|回復: 8

關於新討論區 (一) [複製鏈接]

2007年季軍 2007年大魚獎 2008年冠軍 2010年季軍

各位會友, 大家好:

講小小新版討論區的事.  由於我地之前所使用的軟件已是咸豐年代的產物, 功能上比人地用緊果d相差十萬幾千里, 我一直想 upgrade, 但又lazy又爛釣, 所以拖到而家, so so sorry!

新舊討論區是兩種完全唔同的軟件, 彼此間轉換有好大問題, 所以無可能100%保留不變:

(1)  可以成功轉換:

- 帖文文字內容
- 大部的相片
- 用戶資料, 密碼

(2)  不可以成功轉換:

- 舊 PM 訊息 (可回舊討論區看回, click 畫面右下角紅色連結"舊討論區")
- 部份相片 (我會執返)
- Youtube 影片 (我會執返)
- 蕭表情圖示 (不會執返, 可做到, 但太浪費時間, 見諒)

今次花左好多時間整天氣報告, 現簡單講下:

• 以前只有七日預報, 但預報歸預報, 現時實質天氣可能和預報的相去甚遠, 所以加入現在天氣資料系"今天"一欄下.
  • 釣魚人成日話早水, 黃昏水好, 日出日落時間用黎了解早水, 黃昏水在何時段.
  • 有人話月圓之夜唔好, 因太光魚有戒心; 但也有人持不同看法.  無論你支持邊一個理論, 月相圖, 月出月落時間可作參考.
  • 有理論話氣壓對魚影響好大, 尤其淺水區.  大家隨便去 Google 搜索下"釣魚 氣壓", 會睇到好多相關的理論.  如果你信, 希望氣壓資料幫到你.
  • 生流, 死流無須多講, 因為我唔識講, 高深到可以寫一本書.
  • 有d魚係低温下停止攝食, 北角海水溫度比大家作呢方面既參考.
  • 以前份 pdf file 只是鰂魚涌潮汐資料, 但唔同地點潮汐相差好大.  今次 list 晒所有出黎, 大家選個近釣點既黎信.
  • 七日預報經常老點, 但實時風速一定要信.  你打算出外海, 橫瀾島測風站報緊六七級風, 當然要取消佢而繼續瞓覺!
  • 去東沖釣魚就睇大陸果張圖.
  • 講到天花龍鳯, 不如睇下"外間實況", 有圖有真相.  睇完先決定出唔出去釣魚.

辛苦C兄,唔該

2011年亞軍

今次更新好成功!典解你貢叻叻既

2007年季軍 2007年大魚獎 2008年冠軍 2010年季軍

duelisam 發表於 2012-7-30 14:32
今次更新好成功!典解你貢叻叻既

太過獎啦!

肥佬 發表於 2012-7-30 11:59
辛苦C兄,唔該

感謝師兄多年來默默支持釣網會

今次花左好多時間整天氣報告, 現簡單講下:

• 以前只有七日預報, 但預報歸預報, 現時實質天氣可能和預報的相去甚遠, 所以加入現在天氣資料系"今天"一欄下.
  • 釣魚人成日話早水, 黃昏水好, 日出日落時間用黎了解早水, 黃昏水在何時段.
  • 有人話月圓之夜唔好, 因太光魚有戒心; 但也有人持不同看法.  無論你支持邊一個理論, 月相圖, 月出月落時間可作參考.
  • 有理論話氣壓對魚影響好大, 尤其淺水區.  大家隨便去 Google 搜索下"釣魚 氣壓", 會睇到好多相關的理論.  如果你信, 希望氣壓資料幫到你.
  • 生流, 死流無須多講, 因為我唔識講, 高深到可以寫一本書.
  • 有d魚係低温下停止攝食, 北角海水溫度比大家作呢方面既參考.
  • 以前份 pdf file 只是鰂魚涌潮汐資料, 但唔同地點潮汐相差好大.  今次 list 晒所有出黎, 大家選個近釣點既黎信.
  • 七日預報經常老點, 但實時風速一定要信.  你打算出外海, 橫瀾島測風站報緊六七級風, 當然要取消佢而繼續瞓覺!
  • 去東沖釣魚就睇大陸果張圖.
  • 講到天花龍鳯, 不如睇下"外間實況", 有圖有真相.  睇完先決定出唔出去釣魚.

2012年大斑獎

大師兄, 辛苦你鳥~~

2010年大魚獎

VERY GOOD 呀 史提芬!

2011年冠軍 2011年大魚獎 2007年季軍 2011年大魚獎 2013年季軍

唔讚點得~~
「沉迷磯釣有如倒錢落海~思想一下你的釣魚方式,你就會進步了!」